En la majoria d’empreses i organitzacions, l’èxit recau en un conjunt d’elements (cooperació, innovació, efectivitat en la presa de decisions, entre d’altres) que la insatisfacció i l’estrès no fan sinó dilapidar. Les aportacions actuals de la psicologia i la neurociència ens empenyen a considerar els recursos cognitius i emocionals de tant treballadors com líders com el veritable fonament de la salut i èxit de les empreses i institucions.
En aquest context, mindfulness ha proliferat en les darreres dècades com una eina eficaç en el cultiu de la salut i el benestar de les persones. Alhora, i més recentment, mindfulness es mostra com un recurs innovador i prometedor en l’àmbit laboral, amb una evidència científica que s’engrosseix dia rere dia.
Objectius
- Facilitar major benestar al personal de l’organització
- Fomentar la resiliència i la capacitat d’adaptació davant nous reptes
- Incrementar l’atenció i l’eficàcia en l’execució de tasques
- Optimitzar el treball en equip i la presa de decisions
Format
El format dels programes de mindfulness per a empreses són a mida, adaptat a les necessitats de l’organització: des de xerrades o conferències introductòries a tallers o programes d’entrenament de vàries setmanes de durada.
Els continguts dels programes estan basats en el programa d’entrenament mental basat en mindfulness MBSR (Mindfulness Based Stress Reduction) desenvolupat per Jon Kabat-Zinn a la Universitat de Massachusetts i el programa Mindfulness in the Workplace Programme de la Universitat d’Oxford.
Evidència
Durant els darrers 20 anys les aplicacions de mindfulness en entorns laborals han anat en augment i també ho han fet els estudis científics que proven de mesurar i validar l’impacte generat. Aquests estudis corroboren la meva experiència. D’ells en podem extreure’n que la pràctica de mindfulness serveix per a reduir l’estrès i el burnout i desenvolupar la intel·ligència emocional, disminuint la hostilitat. Alhora, també s’observa com l’eficàcia personal i executiva millora, a través del cultiu d’una major presència i actitud d’obertura cap allò que està succeint, la qual alhora permet poder connectar millor amb les oportunitats que les situacions de canvi i dificultat ofereixen. Més informació disponible en aquest article publicat per la revista Harvard Deusto.