Mindfulness MBSR a Tarragona i Lleida: Resultats 2015-2018


 

Avaluacions dels cursos de mindfulness MBSR impartits a Tarragona i Lleida entre 2015 i 2018.

 

Al setembre de 2018 s’ha complert 3 anys des que, juntament amb el centre Holos de Tarragona, vaig engegar els cursos de mindfulness MBSR. Aquest curs és un programa d’entrenament de la ment basat en mindfulness amb l’objectiu de reduir l’estrès i cultivar la resiliència. És el protocol de màxima referència en mindfulness que avui podem trobar i va ser desenvolupat a finals dels anys 1970 per Jon Kabat-Zinn a la Universitat de Massachusetts.

 

A Tarragona vaig començar a impartir-lo el setembre de 2015, mentre que a Lleida la primera edició la vaig dur a terme a partir del gener de 2016. Des d’aleshores, l’he anat reeditant de manera ininterrompuda, a Tarragona al centre Holos i a Lleida al centre Teràpies Naturals Lleida. Fins al juny de 2018 hem completat 14 edicions en total, amb 156 graduats. Del total de participants, el 72% han sigut dones i la mitjana d’edat s’ha situat en 45 anys.

 

Mindfulness MBSR és un protocol que va néixer en un entorn clínic i des de sempre ha estat altament procliu a la pròpia validació científica. De fet, mindfulness és un disciplina que ha captivat de manera creixent l’interès acadèmic i científic, fins al punt que avui s’estan publicant anualment més de 600 articles científics versant sobre aquesta matèria, segons l’American Mindfulness Research Association. És per aquest motiu que és habitual que als participants d’arreu del món que s’inscriuen al programa MBSR se’ls demani emplenar una sèrie de testos, al iniciar i al finalitzar el programa, per tal de mesurar l’impacte que aquest entrenament de la ment estigui generant. No ha estat una excepció el meu cas.

 

El malestar psicològic disminueix

Durant els anys 2017 i 2018, amb una mostra de 75 participants, em vaig proposar mesurar com evolucionava el malestar psicològic dels mateixos, a través de dos models validats com ho són els formularis BSI-18 i BSI-49 de L.R. Derogatis. El resultat va ser molt positiu, ja que de mitjana els participants mostraven un malestar psicològic de nivell 75 (en escala 100) al iniciar el programa, mentre que al finalitzar-lo l’havien reduït fins al nivell 42, la qual cosa mostra una reducció del malestar en un 33%.

 

La resiliència augmenta

Un altre paràmetre que vaig voler mesurar va ser la percepció de resiliència. La resiliència és un concepte que defineix la capacitat de recuperar l’equilibri enfront l’adversitat. Després que els participants emplenessin el test de resiliència BRS-6 de B.W. Smith, el 88% d’aquests mostrava al finalitzar el programa de mindfulness un augment de la seva resiliència, mentre que un 9% mostrava no haver notat canvi i el 3% restant haver-ho fet de manera negativa.

 

La connexió amb les altres persones s’enforteix

També em vaig proposar avaluar com evolucionava el sentit de connexió amb les altres persones. Per a dur-ho a terme, vaig utilitzar el test d’interconnexió social SCS-20 de R.M. Lee. Aquí, els participants mostraven també una evolució positiva ja que el 81% d’ells mostrava un major sentit de connexió amb el món i les persones del seu entorn un cop finalitzat el programa d’entrenament amb mindfulness.

 

Valoració excel·lent per part dels participants

Val a dir també que la valoració que van mostrar els participants enquestats al completar el programa és molt satisfactòria, puntuant el curs amb un 9,3/10, alhora que un 97% dels enquestats afirmaven recomanar aquest curs.

 

Pots veure altres beneficis de mindfulness aquí i les següents edicions programades del curs Mindfulness MBSR aquí. Mindfulness Tarragona i Mindfulness Lleida.

Share:
0 comentaris on Mindfulness MBSR a Tarragona i Lleida: Resultats 2015-2018

Aquesta web utilitza cookies per millorar la teva experiència de navegació. Més informació

La configuració de les galetes d'aquesta web està definida com a "permet galetes" per poder oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració de galetes o bé cliques a "Acceptar" entendrem que hi estàs d'acord.

Tanca