La construcció d’un hàbit

Als anys 90s, a Sud-àfrica, es va posar en marxa una ambiciosa iniciativa de promoció de l’exercici físic. Es pretenia instaurar de manera massiva l’hàbit de sortir a córrer. L’objectiu era clar: combatre a gran escala els preocupants índexs de sobrepès i d’incidència de malalties cardiovasculars.

El repte no era fàcil, atès que córrer no es presenta a priori com una activitat assumible per a tothom. No ho és especialment per aquells que no ho fan mai i menys per aquells que segueixen un estil de vida altament sedentari. I és precisament aquests segments de població els que resultaven ser l’objectiu principal de la proposta.

Tanmateix, el resultat fou molt exitós i milers de persones acabaren adherint-se al programa. Per què triomfà? Com se’n varen sortir els promotors? El programa s’articulava en base a dos principis vertebradors: adequació de la durada de l’activitat física i facilitació d’un entorn de vinculació i recolzament interpersonal. Si a aquests dos principis hi sumem un tercer que realci el valor del propòsit, crec que tenim la mesura de l’èxit per a la creació de qualsevol hàbit.

1. Durada adequada. A Sud-àfrica, els promotors del programa estaven convençuts que córrer pot ser una activitat apta per a tothom, independentment de l’edat i de la condició física de partida. Només cal adequar la intensitat a les possibilitats de cadascú. Així, el programa partia d’un entrenament inicial per a persones novells de només 5 minuts diaris. Per a qui no feia cap tipus d’activitat, aquesta intensitat li resultava assumible dur-la a terme 5 dies a la setmana, alhora que suficient per reportar-li beneficis. De la mateixa manera, i portant-ho al terreny que aquí ens ocupa, si no tens per costum asseure’t a meditar, comença amb espais curtets, per exemple de 5, 10 o 15 minuts diaris. I encara que siguis capaç de fer una tirada més extensa, si no hi estàs habituat, és difícil que durades llargues puguin consolidar-se un dia per un altre com una rutina.

2. Recolzament. La iniciativa de Sud-àfrica contemplava també que, periòdicament, cada participant del programa es trobés amb altres participants, per a rebre suport tutoritzat i poder compartir l’experiència. Això avivava el compromís i l’entusiasme per a seguir amb la rutina de l’esport. De la mateixa manera que córrer, meditar pot resultar una activitat àrida, pel seu caràcter solitari, i limitada, pel fet de tenir la sensació d’estar repetint sempre el mateix i haver entrat en bucle. Poder compartir l’experiència amb una persona de confiança o disposar d’un grup d’iguals amb qui practicar i intercanviar impressions pot ser un bon antídot a aquests obstacles. Farà de la rutina un itinerari menys feixuc, menys monòton i molt més enriquit.

3. Propòsit clar. Tota activitat que impliqui un compromís necessita d’un propòsit definit, que li doni sentit i coherència. Un propòsit fort i renovat que permeti superar eventuals resistències i dificultats diverses, al mateix temps que doni sensació d’estar invertint correctament el temps. Així que no deixis de connectar assíduament amb aquell motiu més íntim que t’impulsa a fer-ho. “A què aspiro parant-me a meditar?”, “Quin és el propòsit per a la meditació d’avui?” Que aquestes o d’altres interpel·lacions no deixin de ressonar dins teu. I també, com més alineat estiguis amb la intenció que et porta a fer-ho, més fàcil et serà de reconèixer els avenços que n’obtens. Però, atenció! El propòsit ha de sintonitzar amb un plantejament obert i no amb un resultat definit i tancat. Cal orientar-se en una direcció, però esperar uns resultats molt determinats serà fàcilment motiu de frustració (en el post anterior vaig parlar més àmpliament sobre l’adherència a les expectatives).

Un altre matís pel que fa al propòsit que em sembla rellevant és, el que podem dir-ne, la seva tonalitat. El propòsit cal que revesteixi d’una tonalitat agradable, positiva, que et permeti connectar, d’entre d’altres sensacions, amb la satisfacció, la suavitat, el gaudi o la tendresa. Un dia sentia dir a una nutricionista que cap dieta és perdurable si pivota en el sacrifici i l’abstinència. De la mateixa manera, has de recordar-te que la parada per meditar és un temps per a tu, en la teva intimitat, com un regal, un aliment tan necessari com el menjar. Que la inèrcia no et faci oblidar aquest ingredient indispensable! Al cap i a la fi, medites per a tu, no pas per a ningú altre. I en última instància, meditar és un retorn a una intimitat profunda que és inherent, i no tant un anhel obcecat d’esdevenir el que no s’és. La sensació de satisfacció -en tant que res falta ni sobra- i la tendresa correlacionen amb el primer, mentre que la sensació de mancança i l’exigència ho fan amb el darrer.

Així doncs, per tal de sortir-ne reeixit del propòsit d’establir una rutina de meditació planteja’t una fórmula que consideri durades assumibles i assídues, que compti amb una xarxa amb qui compartir i créixer i que es regeixi per una intenció clara, sincera i assumible. Aquesta fórmula a Sud-àfrica els hi van funcionar de meravella, tant, que dècades després el programa de running per a la salut segueix ben viu.

Foto de Sweet Life en Unsplash
Share:
0 comentaris on La construcció d’un hàbit

Aquesta web utilitza cookies per millorar la teva experiència de navegació. Més informació

La configuració de les galetes d'aquesta web està definida com a "permet galetes" per poder oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració de galetes o bé cliques a "Acceptar" entendrem que hi estàs d'acord.

Tanca